Contrast in het orkest – Bootcamp voor altviool

Lopen is altijd al een onderdeel van mijn leven geweest. Het is nooit mijn bedoeling geweest om erin uit te blinken. Ik wou gewoon buiten zijn, energie verbranden en mijn hoofd een rustpauze gunnen van de concentratie tijdens het musiceren. Omdat ik het beu was om ‘zomaar wat te lopen’, begon ik mee te doen aan loopwedstrijden. En ik moet toegeven dat er sindsdien wel wat ambitie bij komt kijken: op de eerste loopwedstrijd van 16 kilometer volgde een halve marathon en nu kies ik vooral voor trail runs. Dat zijn (langere) loopwedstrijden in de natuur, inclusief heuvels en bergen waar je over moet.

Op een ochtend jogde ik langs de Schelde toen er een groep lopers mijn richting uitkwam. Ze waren aan het roepen en lachen en hadden duidelijk veel plezier samen. Hun trainer stopte en vroeg of ik zin had om mee te doen. Een week later al sloot ik me bij hen aan en was mijn eerste ‘bootcamp’ een feit. Er werd niet alleen gelopen, maar ik kreeg meteen een heel uur high intensity interval training voorgeschoteld. Ik denk niet dat ik al ooit zo dicht tegen mijn limiet heb gezeten.

Oefeningen die je enkel met je eigen lichaamsgewicht uitvoert, een makkie, dacht ik. De waarheid gebiedt me te zeggen dat ik klaar was om halverwege de training op te geven, ik was buiten adem, duizelig… Maar ik was zo blij toen ik toch het einde van de training haalde en besefte dat ik het had overleefd! Sindsdien ben ik een vaste bootcamp-klant. Ondertussen heb ik ook geleerd om zelf oefeningen te verzinnen zodat ik ze overal en altijd kan doen. Het resultaat: een sterk lichaam dat me toelaat om uren aan een stuk altviool (zo’n onnatuurlijke houding!) te spelen zonder pijn te hebben. HS

Barbara Giepner studeerde piano en viool alvorens ze op achttienjarige leeftijd naar altviool overschakelde. Ze studeerde altviool en piano aan de Hochschule für Musik van Keulen, het Conservatorium van Cincinnati, de Royal Academy of Music in Londen en het Conservatoire de Paris. Ze is prijswinnaar van het Internationaal Pianoconcours van Bremen en won prijzen op het concours Jugend Musiziert in de categorieën piano, viool en kamermuziek. In 2008 trad ze op als soliste altviool met het Lucerne Festival Academy Orchestra onder Pierre Boulez. Verder was ze solo-altvioliste bij het London Philharmonic Orchestra. Sinds 2013 is ze tweede soliste altviool bij het Antwerp Symphony Orchestra.

Categorieën:Contrast in het orkest

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s