De Monumenten van Paul Griffiths

Honderdvijfentwintig jaar geleden klonk er voor het eerst muziek op de plaats waar nu de Gouden Koningin Elisabethzaal staat. Ontegensprekelijk een monument.
Een monument is er voor iedereen, maar is tegelijkertijd iets heel persoonlijks. Wat betekent het woord ‘monument’, welke connotaties roept het op? Elk magazine stellen we dezelfde drie vragen aan enkele interessante persoonlijkheden. 
Paul Griffiths is een Britse dirigent en componist. Sinds jaar en dag begeleidt hij het Re-Mix Orchestra, en helpt hen om vanuit creatieve improvisaties muziek te maken. Op zondag 7 mei leidt hij Re-Mix XXL, het jaarlijkse communityproject van Antwerp Symphony in de Koningin Elisabethzaal.

  1. Wie of wat is voor jou een monument?

“De Amerikaanse jazzcomponist Sun Ra. Voor hem is de term ‘one of a kind’ uitgevonden. Hij was niet alleen een getalenteerd muzikant, performer en poëet, maar had ook de drang om te blijven experimenteren en groeien. Ik leer nog elke dag iets bij door naar zijn muziek te luisteren.”

  1. Welk monument mag van zijn voetstuk gehaald worden?

“In het Brits politiek systeem hebben we de House of Lords, het Hogerhuis – een parlementaire kamer die meebeslist over Britse wetten en bestuur, maar voor de volledige 100 procent bestaat uit niet-verkozen vertegenwoordigers. Hoe kan je dat rechtvaardigen in een democratie? Weg ermee!”

  1. Wie verdient een monument?

“Mogen het er ook drie zijn? Malala Yusafzai, Greta Thunberg en Vanessa Nakate. Drie sterke, jonge vrouwen die op een positieve manier de bestaande wereldorde durven uitdagen.” SS

Categorieën:Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s