Honderdvijfentwintig jaar geleden klonk er voor het eerst muziek op de plaats waar nu de Gouden Koningin Elisabethzaal staat. Ontegensprekelijk een monument.
Een monument is er voor iedereen, maar is tegelijkertijd iets heel persoonlijks. Wat betekent het woord ‘monument’, welke connotaties roept het op? Elk magazine stellen we dezelfde drie vragen aan enkele interessante persoonlijkheden.
Audinga Musteikytė is lid van de Antwerp Symphony Orchestra Academy, een intensieve orkestopleiding voor conservatoriumstudenten en net afgestudeerde musici. In april trekken de zes Academisten doorheen Antwerpse instellingen met een eigen kamermuziekprogramma. Daarnaast kan je hen nog aan het werk zien tijden de Zevende van Sjostakovitsj met Jaap van Zweden op 21 april en de Vijfde van Prokofjev met Elim Chan op 26 en 27 mei.
- Wie of wat is voor jou een monument?
“Ik denk meteen aan topdirigent Iván Fischer. Ik had het geluk om vorig jaar een concert met hem te spelen. Zijn werkethiek is niet alleen indrukwekkend, maar ook inspirerend. Hij kan enorm out of the box denken en durft te experimenteren. Hij blijft na al die jaren nog even nieuwsgierig, en houdt daardoor ook de muziek springlevend.”
- Welk monument mag van zijn voetstuk gehaald worden?
“Voor zover hij een monument genoemd mag worden, ‘nomineer’ ik hiervoor de Russische president Vladimir Poetin. Mocht zijn dictatorschap verdwijnen, zou dat alleen maar goeds betekenen voor de vrede in Europa.”
- Wie verdient een monument?
“In mijn ogen verdienen alle musici een monument. Onze carrièrekeuze valt nog altijd lastig in deze maatschappij. We kiezen doelbewust voor een beroep met een lastig parcours, weinig kansen en veel opofferingen, en doen het toch allemaal omdat we zo van muziek houden. Dan kan een monument er toch van af, niet?” SS
Categorieën:Uncategorized