Schumanns Faust: Antwerp Symphony & Opera Ballet Vlaanderen

Szenen aus Goethes Faust is een van de best bewaarde geheimen uit het romantische muziektheater. Met zijn magnum opus brengt Robert Schumann (1810-1856) hulde aan Johann Wolfgang von Goethe (1747-1832). Beide kunstenaars maakten van Faust en zijn duivelspact een levenswerk dat zowel volstrekt uniek is als tijdloos universeel. In deze nieuwe productie bewijzen Antwerp Symphony Orchestra en Opera Ballet Vlaanderen hoeveel dit verhaal ook vandaag nog vertelt over onszelf en de wereld waarin we leven. 

Faust is een ontgoochelde geleerde, vruchteloos op zoek naar de diepste waarheid. In ruil voor zijn ziel belooft Mephistopheles hem een leven vol genot, culminerend in één volmaakt gelukkig moment. Dit onwaarschijnlijke duo wordt gedreven door herkenbare verlangens met een duistere schaduw: van tragische liefde tot blinde vooruitgangsdrift. Finaal wacht de verlossing, maar de weg daarheen is een rollercoaster van streven, vallen en steeds weer overeind krabbelen. 

Componist Robert Schumann bladerde door Goethes meesterwerk en vatte de essentie in zeven iconische scènes die genadeloos onder de huid kruipen. Wie deze partituur wil labelen, is eraan voor de moeite: net als Faust wacht de luisteraar een achtbaanrit door een ongezien veelkleurig landschap. Opera kruist oratorium; een orkestlied waait langs polyfone kerkmuziek; in de verte klinkt een kinderkoor. En toch verliezen deel en geheel elkaar geen moment uit het oog. 

Dirigent Philippe Herreweghe noemt Szenen aus Goethes Faust niets minder dan een meesterwerk. Volgens hem vraagt Schumanns theatrale pen om een visuele enscenering. Die laatste is in gedroomde handen bij Julian Rosefeldt, regisseur van films en installaties als Manifesto (2015) met Cate Blanchett. Samen met choreograaf Femke Gyselinck plaatst hij Schumanns Faust resoluut in het hier en nu. 

Onder een groot scherm wordt het toneel bevolkt door een bijzondere gemeenschap van zangers: zowel solisten als Collegium Vocale Gent en het Koor en Kinderkoor van Opera Ballet Vlaanderen. Onder begeleiding van het Antwerp Symphony Orchestra oefenen zij zich in een intrigerend ritueel, dat subtiel resoneert met Rosefeldts film. Die laatste neemt de kijker mee op een trip van de kosmos naar een planeet Aarde waaruit alle leven verdwenen lijkt. Hoewel: de laatste halte is een groene oase, waar een gemeenschap zich verenigt en verliest in een ultieme, extatische rave. Uit het contrapunt tussen muziek, beeld en beweging komt de faustiaanse conditie in alle rijkdom tot leven. Faust, dat zijn wij. 

Voor deze productie slaat het Antwerp Symphony Orchestra de handen ineen met Opera Ballet Vlaanderen, een samenwerking die in het verleden al vaker hoogstaande muzikale ervaringen opleverde. Zo sluiten we bijvoorbeeld op zondag 4 september 2022 samen de zomer af met een gratis openluchtconcert op het Sint-Jansplein. KL 

Categorieën:Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s