De Koningin Elisabethwedstrijd 2022 voor Cello

De Koningin Elisabethwedstrijd is sinds de oprichting in 1937 een van de belangrijkste muziekwedstrijden ter wereld, en een springplank voor de internationale carrière van heel wat grote solisten. Tussen 9 mei en 4 juni 2022 strijden 68 jonge cellisten in de tweede Koningin Elisabethwedstrijd voor Cello voor die felbegeerde eerste plaats. 

Eugène Ysaÿe

De geschiedenis van de Koningin Elisabethwedstrijd begint lang voor de eerste editie. De Belgische violist Eugène Ysaÿe, een van de grootste violisten van zijn tijd, speelde namelijk al langer met het idee om een internationale muziekwedstrijd op te richten als een gelegenheid waar jonge virtuozen hun talenten konden etaleren. Hij overleed echter onverwachts in 1931, nog voor hij zijn droom zelf kon waarmaken. Koningin Elisabeth van België, die nog vioolles gekregen had van de Belgische grootmeester, richtte daarom in 1937 de Eugène Ysaÿe-wedstrijd op. De wedstrijd was vanaf de eerste editie een groot succes en trok veel internationale deelnemers aan. 

Door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog werd de Ysaÿe-wedstrijd uiteindelijk al na twee edities (viool in 1937 en piano in 1938) on hold gezet. Pas in 1951 werd het concours voor het eerst opnieuw gerealiseerd, ditmaal als de Koningin Elisabethwedstrijd. Logisch, want zij was intussen uitgegroeid tot de patrones van het klassieke muziekleven in België. In 1939 gaf ze haar naam aan de Muziekkapel Koningin Elisabeth – ook al een idee van Eugène Ysaÿe – een plaats waar jonge muzikanten rust en ruimte vinden om hun talenten te ontwikkelen, en in 1960 leent ze haar naam aan de Koningin Elisabethzaal, waar gerenommeerde solisten op het toppunt van hun carrière langskomen. Op luttele jaren tijd was de naam Koningin Elisabeth zo onlosmakelijk verbonden geraakt met alle aspecten van het klassieke muziekleven: de studie, de wedstrijd, en de solistencarrière op de grote podia. 

Hoewel de formule een aantal keer werd gewijzigd vanaf 1950, bleef de nadruk van de Koningin Elisabethwedstrijd lange tijd liggen op viool, piano en later ook compositie en zang. Nadat de compositiewedstrijd in 2012 geschrapt werd, ging men op zoek naar een vierde instrument om de wedstrijdcyclus te vervolledigen. In 2017 viel uiteindelijk  de keuze op cello. Niet onlogisch, want Koningin Elisabeth was tijdens haar leven goed bevriend met cellist Pablo Casals. Bovendien was er ruimte voor een internationaal celloconcours, aangezien het Casals- en het Rostropovitsj-concours al even niet meer georganiseerd werden. De eerste editie voor cello in 2017 was meteen een groot succes. Klinkende namen als onder meer Victor-Julien Laferrière en Santiago Cañón-Valencia speelden intussen over de hele wereld met de grootste orkesten. Het bleek een terechte keuze, en een mooie toevoeging aan de Koningin Elisabethwedstrijd. 

Victor Julien-Laferrière tijdens de Wedstrijd 2017

Op 9 mei om 13u bestijgt de eerste deelnemer van de Koningin Elisabeth- wedstrijd 2022 het podium, voor een uitputtend selectieproces dat bijna een volle maand duurt. De twaalf finalisten zonderen zich op het einde nog een week af in de Muziekkapel Koningin Elisabeth in Waterloo. Op 4 juni weten we wie van de 68 deelnemers de felbegeerde prijs aan zijn of haar portfolio mag toevoegen. Tijd om te recupereren is er niet: de laureaten gaan meteen aan de slag tijdens de Laureatenconcerten in Brussel, Luik, Brugge, Charleroi, Hasselt en Leuven. En natuurlijk ook in de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen, waardoor enkele gelukkige finalisten de Elisabeth-hattrick aan hun palmares kunnen toevoegen. Voor het publiek blijft het een uitzonderlijk mooie kans om het talent van morgen nu al aan het werk te zien. SS 

Koningin Elisabethwedstrijd

09.05.2022 tot 04.06.2022
www.koninginelisabethwedstrijd.be

Laureatenconcert

11.06.2022 – 20:00
Koningin Elisabethzaal, Antwerpen
14.06.2022 – 20:00
BOZAR, Brussel

Info & tickets >>>

Categorieën:Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s