Berio’s Sinfonia – interview met de uitvoerders: HYOID ensemble

Lees ook de achtergrondinformatie over Berio’s Sinfonia.

HYOID ensemble

In Berio’s Sinfonia is de stem niet alleen een communicatiemiddel maar ook een instrument. Waar ligt precies het vernieuwende in Berio’s gebruik van de stem?
Eerst en vooral is de Sinfonia enorm gelaagd qua teksten. Berio gebruikt citaten uit heel uiteenlopende bronnen, van de Franse antropoloog Claude Lévi-Strauss tot Braziliaanse mythes. Het fascinerende is dat Berio hier ook heel veelzijdig mee omgaat: enerzijds moeten we ons als zangers bewust zijn van de betekenis van de teksten en die ook overbrengen, maar we kunnen de tekst ook perfect laten opgaan in de muzikale textuur zelf. Berio schrijft vernieuwende zangtechnieken voor die op zich al een uitdaging zijn, maar het boeiendste is om te beslissen wanneer we onze stem laten versmelten met het orkest, en wanneer we de tekst willen doen overkomen. Dat is echt een artistieke keuze die bij de uitvoerder ligt.” 

Hoe bereid je je als zanger voor op zo’n enorme uitdaging?
“De uitdaging is niet zozeer stemtechnisch, maar ligt eerder in de levendigheid van de partituur. De stemmen veranderen voortdurend, van senza vibrato over fluisteren naar scatten, en worden ook echt als een veelzijdig instrument behandeld. Het stuk raast voorbij, en de stemmen zijn de leidende kracht doorheen de bewegingen. Het moeilijkste zit echter in de timing. Op een bepaald moment in het werk spreekt een zanger bijvoorbeeld de dirigent en het publiek aan. Berio doorbreekt hier de vierde wand, en dan moet de timing echt perfect zitten, anders verliest het zijn effect. Dat kan je natuurlijk enkel live repeteren.” 

Waaraan kan het publiek zich verwachten?
“De Sinfonia is een echte wervelwind van klanken en betekenissen. Het is als een film van David Lynch: je kan ernaar blijven kijken en elke keer weer iets nieuws ontdekken. Het mooie daarbij is dat wanneer je de muzikale citaten niet herkent of de tekst niet verstaat, het nog altijd een oersterk werk is. Je zou een week kunnen spenderen aan het uitpluizen van elk klein detail, maar je kan je ook perfect op sleeptouw laten nemen door het overweldigende geheel. Het is hoe dan ook een ware trip!” AH 

Wereldcreatie van Annelies Van Parys en Berio’s Sinfonia

27.05.2022 – 20:00
Muziekcentrum De Bijloke, Gent
28.05.2022 — 20:00
Koningin Elisabethzaal, Antwerpen

Info & tickets >>>

Categorieën:Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s