Stof tot nadenken – Lezingenreeks in het kader van seizoensthema ‘Adem’

Het Antwerp Symphony Orchestra biedt zijn concertbezoekers bijkomende omkadering rond de concerten. Programmaboekjes en inleidingen geven duiding bij de gespeelde werken, ontmoetingen met artiesten bieden inzicht in het leven van de uitvoerders, en lezingen en workshops door experts verschaffen stof tot nadenken rond het seizoensthema.

Lezing: Luchtkwaliteit in Antwerpen: welke zijn de gezondste plekken om adem te halen?
Prof. dr. ir. Filip Meysman
Vr 12.11.2021

Lucht is gratis, maar tegelijk ook zeer kostbaar. Tijdens het wandelen, skaten, en fietsen gaat er mmers liters lucht in onze longen binnen en buiten. Hoe gezond is deze lucht die we inademen? Het burgerwetenschapsproject CurieuzeNeuzen maakte in 2016 een scan van de luchtkwaliteit in Antwerpen, en herhaalde dit in 2018 voor heel Vlaanderen. Welke inzichten leverde dit onderzoek op, en hoe evolueert onze luchtkwaliteit? Wist je trouwens dat België een internationale pionier is in het wetenschappelijk onderzoek naar luchtkwaliteit? Je verneemt het allemaal in deze boeiende lezing. Filip Meysman is sinds 2017 hoogleraar Biogeochemie aan de Universiteit Antwerpen, na een academische carrière in het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Hij leidt er een onderzoeksteam binnen het Departement Biologie en is coördinator van het excellentiecentrum Microbial Systems Technology. Zijn onderzoek is multidisciplinair en spitst zich toe op het raakvlak tussen biologie, chemie en geologie. Daarnaast is hij coördinator van het burgerwetenschapsproject CurieuzeNeuzen.

Workshop: Heradem, herbron.
Sara Busselen
Vr 14.01.2022

Ademen en lachen zijn twee tools die we altijd bij ons hebben. Hoe krachtig ze zijn ervaar je in deze workshop. Na een korte introductie ervaar je het heilzame effect van je adem en je lach. Adem- en lachoefeningen wisselen elkaar af om tot een spontane lach en een open ademhaling te komen. De ademoefeningen komen uit diepgaand ademwerk en o.a. de My Breath-methode en de lachoefeningen zijn pure lachyoga. De combinatie van beide is uniek. Je komt tot een diepe ontspanning en voelt je blij. Ademen zorgt voor de opname van onze basis levensenergie. Lachen zorgt voor de aanmaak van endorfines (gelukshormoon) en een afname van cortisol (stresshormoon). Je kan stellen dat ademen je verbindt met jezelf en lachen je verbindt met anderen, want de kortste weg tussen twee mensen is een lach. Na deze workshop weet je hoe krachtig deze twee tools voor je werken. Je kan ermee herademen en herbronnen. Sara Busselen leidt ademcoaches op en is full time life coach. Ze heeft internationaal ervaring met lesgeven in ademwerk. Ze begeleidt mensen op kruispunten in hun leven en werkt mee aan het herstel van innerlijke kracht. Lachyoga is voor haar een welkome afwisseling met het diepgaande werk in haar praktijk. Verbinding, kracht en diepgang zijn sleutelwoorden die haarzelf en haar werk typeren.

Lezing: Ademruimte: de benauwende kracht van woorden.
Raf Njotea
Vr 22.04.2022

I can’t breathe. Het waren de schrijnende laatste woorden van de Amerikaan George Floyd tijdens zijn doodsstrijd onder de knie van een politieagent. Ze werden de veelzeggende slagzin van een beweging die strijdt tegen de tweederangsbehandeling van minderheidsgroepen in onze samenleving. Een beweging die ademruimte eist, maar ook ruimte om te spreken en om eindelijk gehoord te worden.
Spreken doen we door de lucht die langs onze stembanden stroomt trillingen mee te geven en er klanken mee te produceren. Maar die ademstoten dragen veel meer in zich dan louter een geluidsfrequentie en een klank. Onze woorden betekenen dingen, en zitten bovendien ook nog eens vol nuances en connotaties, vol waardeoordelen. Aan de hand van scheld- en andere woorden toont Raf Njotea hoezeer onze taal ons wereldbeeld bepaalt – en op die manier mee een wereld vormgeeft die nog steeds onrechtvaardiger is voor gekleurde mensen, vrouwen en talloze andere minderheidsgroepen.

Raf Njotea is taal- en letterkundige van opleiding en werkt als freelance scenarist en presentator. Hij begon zijn schrijverscarrière in de writersroom van Familie en schreef nadien mee aan onder meer Dertigers en PANNA. Voor hij als schrijver aan de slag ging, werkte hij vijf jaar voor journalismfund.eu. Via columns en opiniestukken neemt hij deel aan het maatschappelijk debat, vooral over thema’s als identiteit, diversiteit en taal.

Lezing: Raadsels en mysteries van onze reukzin.
Prof. dr. Rudi D’Hooge
Vr 20.05.2022

Ruiken is wellicht onze meest mysterieuze zintuiglijke waarneming. Onze reukzin is het gevolg van hersensignalen, opgewekt door de binding van chemicaliën aan receptoren in het dak van onze neusholte. We weten pas sinds kort hoe dit zenuwproces in zijn werk gaat. Het vormt de basis van culinair en oenologisch genieten, maar kan ook intense walging teweegbrengen. Het zal ons geruststellen bij het betreden van onze huiselijke omgeving en herinneringen oproepen uit onze kindertijd. Het was ongetwijfeld
essentieel voor ons overleven tijdens onze evolutionaire voorgeschiedenis, en het speelt nog steeds een (grotendeels
onbegrepen en onderschatte) rol in ons sociaal en seksueel functioneren. Tijdens deze lezing gidst Rudi D’Hooge je
doorheen de raadsels en mysteries van onze reukzin.

Rudi D’Hooge is professor Biologische Psychologie aan de KU Leuven en de VU Brussel. Hij doceert jaarlijks aan meer dan 2500 studenten uit verschillende studierichtingen – voornamelijk over de
werking van de hersenen en hersenziekten

De lezingen en workshops beginnen om 18:00 en gaan door in de Koningin Elisabethzaal.
Tickets kosten €5. Gratis voor Vrienden op vertoon van hun Vriendenpas

Alle info op www.antwerpso.be/lezingen

Categorieën:Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s