Cello in the spotlight – Solist Raphael Bell over De Boeck en Lalo

In december is Raphael Bell, eerste solist cello bij het Antwerp Symphony Orchestra, twee weekends na elkaar aan zet als solist. Hij laat zijn instrument voor zich spreken in de Cantilene van De Boeck en het Celloconcerto van Lalo. Twee werken die hem nauw aan het hart liggen.

Cantilene van De Boeck
“Enkele jaren terug speelden we iets van De Boeck met het orkest en ik herinner me levendig hoe leuk ik het toen vond om zijn muziek te spelen. Het is altijd fijn om met het Antwerp Symphony Orchestra muziek van Vlaamse componisten te spelen. Onbekend is onbemind, en er zijn zoveel pareltjes te ontdekken.”

“Later las ik dat Ravel enorme fan was van De Boeck en zijn muziek vergeleek met die van Fauré. Ik verdiepte me in De Boecks oeuvre, omdat ik wou weten of hij ooit iets geschreven had voor cello.
Ik was aangenaam verrast door zijn Cantilene. Een klein, melodieus werkje van ongeveer vijf minuten, maar wat een pure schoonheid! Leuk extraatje is natuurlijk dat De Boeck lange tijd lesgegeven had op het Antwerpse Conservatorium, toen op een steenworp van de Koningin
Elisabethzaal.”

In seizoen 2020-2021 bracht Raphael Bell, samen met celliste Camille Thomas, Violoncelles, vibrez! van Sollima in de Koningin Elisabethzaal.
Foto: Antwerp Symphony & Vincent Callot

Celloconcerto van Lalo
“Als ik terugdenk aan mijn studententijd, dan hoort daar onvermijdelijk Lalo’s Celloconcerto bij. In mijn eerste jaar aan Juilliard, het befaamde conservatorium van New York, had ik les van Harvey
Shapiro. Hij was toen al in de tachtig en had een lange carrière achter de rug. Toen hij opgroeide was dit een van de belangrijkste concerto’s die je kon spelen als cellist. Pablo Casals speelde dit werk bijvoorbeeld bij zijn debuut in Parijs.”

“Harvey had zelf lang gewerkt in het NBC Symphony Orchestra onder Toscanini en had les gekregen van muzikanten die met Brahms en Strauss hadden gewerkt. Hij droeg dus een lange traditie mee, en een zeker respect voor dit stuk. We hebben bijvoorbeeld maanden gewerkt aan het eerste deel, tot we elk detail juist hadden. Ik droom soms nog van die mooie melodieën van de tweede beweging.”

“Toen ik een maand geleden op bezoek ging bij mijn familie in Amerika, heb ik op zolder mijn oude partituur teruggevonden, met de aantekeningen van Harvey. Ik vind het enorm leuk om te zien hoe ik nu op bepaalde plekken andere keuzes maak, andere accenten leg. Het is enorm fijn om dit stuk opnieuw te spelen. Het voelt alsof ik een oude vriend opnieuw kan omarmen.” SS

Zo 05.12.2021 – 11:00
Koningin Elisabethzaal, Antwerpen

Info & tickets >>>

Zo 12.12.2021 – 11:00
Koningin Elisabethzaal, Antwerpen

Info & tickets >>>

Categorieën:Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s