Macht & betovering

MACHT

De wonderbaarlijke Mandarijn van Bartók
Drie zwervers dwingen een prachtig jong meisje om mannen naar hun schuilplaats te lokken en hen te bestelen. De eerste twee slachtoffers zijn arm en worden koelbloedig om het leven gebracht. Maar de derde man, een rijke Chinese ambtenaar met hoog aanzien, staat compleet machteloos tegenover het meisje en haar charmes. In een poging haar te omhelzen, wordt de Mandarijn beroofd door de zwervers waarna ze hem proberen te verstikken met kussens en te doorboren met een zwaard. Met ogen vol verlangen blijft hij de jonge vrouw aanstaren. De aanvallen van de zwervers deren hem niet. De vrouw, bewust van haar invloed op de Mandarijn, vervult zijn wensen waarna hij eindelijk sterft.

De Hongaarse componist Béla Bartók choqueerde de toeschouwers tijdens de première in 1926 van zijn balletpantomime De wonderbaarlijke Mandarijn. Het verhaal over prostitutie, fraude en moord stuitte op weerstand van het publiek dat de gruwel van de Eerste Wereldoorlog nog vers in het geheugen had. Zware koperblazers en schrille strijkers scheppen een akelige sfeer. Het geweld wordt onderbroken door klarinetpassages die symbool staan voor de verleiding en sensualiteit van de vrouw. Explosieve muziek over macht en machteloosheid. 

Concertstream
Vr 23.04.2021 – 20:00
Vanuit de Koningin Elisabethzaal
Info & tickets >>>

BETOVERING

De vuurvogel van Stravinski
Het symbool van wedergeboorte, schoonheid en magie: De vuurvogel bood met een vlammend verenkleed en fonkelende ogen inspiratie voor talloze Russische sprookjes en volksverhalen. Ook Sergej Djagilev, de Russische impresario en stichter van de Ballets Russes, koos dit fascinerende wezen als onderwerp voor zijn ballet De vuurvogel. Hij zocht echter nog een passende kandidaat voor de muziek. Drie Russische componisten onder wie Alexander Glazunov konden de magie niet vinden, maar hun jonge collega Igor Stravinski slaagde daar duidelijk wel in. Voor Stravinski betekende de première van het ballet De vuurvogel in 1910 zijn grote doorbraak.

Stravinski’s muziek ademt mysterie en exotisme en tovert een bovennatuurlijke klankwereld tevoorschijn dankzij zijn onovertroffen orkestratie. Met fladderende crescendo’s en decrescendo’s in de strijkers lijkt het alsof de vuurvogel je rond de oren vliegt. De Russische cultuur is niet enkel te vinden in het verhaal, maar ook in de muziek kiest de componist voor volksmelodieën. Stravinski leidt de weg naar een fantasiewereld waar men met prinsessen danst en gouden appels plukt.

Concertstream
Vr 28.05.2021 – 20:00
Vanuit de Koningin Elisabethzaal
Info & tickets >>>

Categorieën:Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s