Joseph Ryelandt wordt 50

Update 12.03.2020
Het Antwerp Symphony Orchestra zet de veiligheid en de gezondheid van zijn publiek en medewerkers op de eerste plaats en volgt de richtlijnen van de overheid en expertenadviezen nauwgezet op. Uit solidariteit en burgerzin worden al onze concerten en activiteiten geschrapt vanaf vandaag (12 maart) tot en met maandag 13 april.
Meer informatie >>>

Dit jaar zou de Brugse componist Joseph Ryelandt (1870-1965) 150 jaar zijn geworden. De kans bestaat dat je hem niet kent. Nog niet, want in maart voert het Antwerp Symphony Orchestra zijn Derde symfonie uit, samen met Brahms’ Eerste pianoconcerto. En het is allesbehalve toevallig dat Ryelandt en Brahms samen op de affiche staan.

20200321

22 juni 2018
Goed anderhalf jaar geleden ondertekenden de Brugse burgemeester en baron Joseph Ryelandt (kleinzoon van) de schenkingsakte van het persoonlijke en muzikale archief van de componist aan het Stadsarchief. Musicologen en uitvoerders hebben zo makkelijker toegang tot nagenoeg het hele oeuvre – al dan niet in manuscriptvorm met zijn prachtige handschrift – van de jarige Ryelandt. De voormalige directeur van het stedelijk conservatorium in Brugge en docent contrapunt aan het conservatorium in Gent wordt in beide steden gevierd met uitvoeringen van zijn Derde symfonie door het Antwerp Symphony Orchestra onder leiding van chef-dirigent Elim Chan en sterpianist Steven Osborne als solist in Brahms’ Eerste pianoconcerto.

Volbloed romanticus
‘Welk belang heeft het moderne in de toekomst? Het enige waar het op aankomt is ware schoonheid te scheppen, iets te zeggen te hebben.’ Nee, een ultraprogressieve schenenschopper was Joseph Ryelandt niet. Zijn liefde voor de romantiek hield hem tot in 1944 – het jaar waarin hij besliste om te stoppen met componeren – verknocht aan de traditionele vormen van de negentiende eeuw, en dat zo’n 132 opusnummers lang. Al had het weinig gescheeld of Ryelandt zat wetteksten te studeren in plaats van partituren van Beethoven: zijn moeder zag hem het liefst carriere maken als jurist en hij studeerde wel degelijk een tijdje rechten in Namen en Leuven. Maar dankzij het oor voor talent van componist Edgar Tinel, die na het horen van een van Ryelandts sonates hem als enige priveleerling onder zijn hoede nam, kon de Bruggeling zijn droom doen uitkomen.

Joseph Brahms?
Met zijn vier symfonieen bewees Johannes Brahms dat er ook na Beethoven nog prachtige muziek in het genre geschreven kon worden en daar was Ryelandt het volmondig mee eens. Hoewel de overtuigde christen vooral dankzij religieuze koorwerken zoals de oratoria Purgatorium, De komst des Heeren en Maria internationaal doorbrak, zijn de vijf symfonieen even goed prachtige bijdragen aan het Vlaamse repertoire. Vooral zijn Derde symfonie uit 1908 werd een hit en bij de eerste beluistering weet je waarom. Heerlijke melodieen, ijzersterke thema’s, vakkundige orkestraties en romantische overtuigingskracht: het zou zomaar een beschrijving kunnen zijn van Brahms’ Tweede symfonie. De Franssprekende Ryelandt voegt daarbij de subtiliteit van Gabriel Faure, de grandeur van Cesar Franck en de harmonische innovaties van Richard Wagner en verpakt zo het beste van wat het fin-de-siecle te bieden heeft in een vierdelige symfonie van internationaal kaliber. SP

Vr 20.03.2020 — 20:00
Groenzaal, Gent
Za 21.03.2020 — 20:00
Concertgebouw, Brugge

Elim Chan dirigent
Steven Osborne piano
Brahms Pianoconcerto nr. 1
Ryelandt Symfonie nr. 3

Tickets vanaf €26 (Gent) en €22 (Brugge)

infotickets

Categorieën:Verdieping

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s