Die Walküre – Familiale problemen tussen halfgoden

Op de huiveringwekkende tonen van het Vorspiel zijgt Siegmund doordrenkt van de regen en uitgeput van het vluchten neer in de hut van Sieglinde. Zij verzorgt hem en al snel ontstaat er een geladen sympathie tussen de twee vreemden. Maar Siegmund, al zijn hele leven achtervolgd door onheil, wil zijn redster niet in gevaar brengen en verkiest, eens verkwikt, om zijn weg verder te zetten. Sieglinde, ongelukkig getrouwd met Hunding, is niet onder de indruk van zijn argument: ‘So bleibe hier! Nicht bringst du Unheil dahin, wo Unheil im Hause wohnt.’ Siegmund besluit daarop de terugkeer van de man des huizes af te wachten. Een beslissing die hem bijna fataal wordt.

Hunding verbaast zich bij zijn thuiskomst over de gelijkenis tussen de vreemdeling en zijn vrouw. Op de vraag hoe zijn gast heet, antwoordt Siegmund behoedzaam: ‘Wehwalt muss ich mich nennen.’ Hunding biedt hem, zoals de heilige tradities het willen, een overnachting aan en luistert naar Siegmunds geschiedenis. Hij verhaalt over zijn leven gevuld met tegenspoed, het verlies van zijn tweelingzus en de continue achtervolging door talrijke vijanden. Wat blijkt? Hunding is een van deze aartsvijanden van Siegmund, alias Wehwalt, waarop Hunding een gevecht eist op leven en dood bij het krieken van de volgende dag. Eens alleen smeekt Siegmund wanhopig tot zijn vader om het zwaard ‘Nothung’, dat hij hem voor noodgevallen had toegezegd. In het holst van de nacht keert Sieglinde terug met de boodschap dat ze Hunding slaapdrank heeft gegeven en dat ze hem een zwaard kan aanwijzen.

Echter, de geheimzinnige grijsaard die dat bewuste zwaard op Sieglindes liefdeloze huwelijksdag in de stam van een es plantte, zei er meteen bij dat enkel de rechtmatige eigenaar het zwaard uit de boom zou kunnen trekken. Een liefdesscene ontvouwt zich in het maanlicht en Siegmund belooft Sieglinde te redden uit de klauwen van de harteloze Hunding. Sieglinde ontdekt bij het horen van de ware naam van Siegmunds vader dat ze eigenlijk in de armen van haar tweelingbroer ligt. De grijsaard op haar huwelijk was hun vader die haar redding voorbereidde en Sieglinde is de voor dood gehouden zus van de achternagezeten Siegmund. Er is geen twijfel meer mogelijk: Siegmund slaagt erin het zwaard als de ware uitverkorene uit de es te trekken en vlucht met zijn zus – die hij tot zijn vrouw neemt – weg van Hunding, de donkere nacht in. SP

Die Walküre is het tweede deel uit Richard Wagners quadrilogie Der Ring des Nibelungen. Die Walküre vertelt het verhaal over de tweeling Sieglinde en Siegmund die door oppergod Wotan verwekt werd, naast negen strijdgodinnen – walküren – die de dapperste krijgers van het slagveld naar het Walhalla brengen. Wotan wordt door zijn vrouw Fricka gedwongen om de incestueuze relatie tussen Siegmund en Sieglinde te bestraffen. Siegmund verliest tijdens deze vergeldingsactie het leven, maar hun kind Siegfried overleeft dankzij Brünnhilde, een van de walküren en dus Wotans dochter. De woedende Wotan ontneemt haar haar goddelijke krachten en verbant haar uit het Walhalla omdat ze zijn zondige dochter Sieglinde heeft geholpen. Brünnhilde wordt veroordeeld tot een diepe slaap en moet trouwen met de eerste man die haar wekt. Niemand minder dan de door Brünnhilde geredde Siegfried kust haar wakker in de derde opera van de Ring-cyclus, Siegfried.

Vr 24.05.2019 — 20:00
Koningin Elisabethzaal, Antwerpen
Za 25.05.2019 — 21:00
De Doelen, Rotterdam
Edo de Waart dirigent
Lise Davidsen sopraan
Torsten Kerl tenor
Mikhail Petrenko basbariton
Beethoven Symfonie nr. 1
Wagner Die Walküre (eerste bedrijf)
Tickets vanaf €17

infotickets

Categorieën:Verdieping

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s