Bart Cannaerts over (klassieke) muziek, Bernstein en de Clubconcerten

Op donderdag 6 december staat Bart Cannaerts als MC op het podium van de Koningin Elisabethzaal tijdens het eerste Clubconcert van dit seizoen. Op het programma staat muziek van Bernstein. Na het concert staat Buscemi achter de draaitafel tijdens de loungy afterparty.

Ik ging als kind naar de muziekacademie. Ik volgde piano en algemene muzikale vorming en kwam op die manier in contact met klassieke muziek. Thuis was er voor de rest eigenlijk niet zo heel veel muziek. Op zondagmiddag stond het radioprogramma Opera en Belcanto altijd op, dat wel. Ik vond dat Geert Segers dat grappig presenteerde en de muziek nam ik erbij.

p34_BartCannaerts_credit Johannes Vande Voorde.jpg

Foto: Johannes Vande Voorde

Als ik nu klassieke muziek hoor, dan is dat telkens opnieuw een fijne ontdekking. Ik ben geen grote muziekkenner of concertganger, in geen enkel genre. Ik heb de top 100 van Klara in de auto liggen en die cd’s zet ik regelmatig op. Elke keer opnieuw denk ik: ‘Dat is eigenlijk wel tof, klassieke muziek. Ik zou dat meer moeten opzetten.’ Ik ontdek dat dus écht elke keer opnieuw.

‘Ik wil het publiek meetrekken in mijn eigen enthousiasme.’

Ik vind het moeilijk om onder woorden te brengen welke rol muziek in mijn leven speelt. Mijn eerste gedachte is dat muziek heel belangrijk is en dat je niet zonder kan. Maar als ik terugdenk aan de voorbije dagen, dan heb ik bijvoorbeeld gisteren geen muziek gehoord. Als ik beroepshalve naar reeksen of films kijk, ben ik wel heel erg met de soundtrack bezig. Daarvoor wordt vaak klassieke muziek gebruikt. Ik vind het fascinerend hoe die componisten erin slagen om een verhaal te vertellen zonder woorden.

Bernstein ken ik vooral van een LP van mijn ouders. Ik denk dat we thuis maximum dertig langspeelplaten hadden, een stuk of 10 van Toon Hermans en eentje van West Side Story. Ik ben dus toch al een beetje vertrouwd met de man zijn werk (lacht).

Het concept van de Clubconcerten is op mijn lijf geschreven. Het is ideaal om jezelf voor het eerst of opnieuw onder te dompelen in klassieke muziek. Bovendien is het in de nieuwe Koningin Elisabethzaal. Ik ben er zelf nog niet geweest, maar ik heb wel al horen vertellen dat het spectaculair is hoe muziek daar klinkt. En ik heb dan nog het geluk dat ik zowel de repetities als het concert mag meemaken. Ik wil door mijn presentatie en interviews met dirigent, solist of muzikanten het publiek in de juiste sfeer en de juiste mindset brengen om van het concert te genieten. Ik wil het publiek meetrekken in mijn eigen enthousiasme. Ik heb er nu al zin in! IVS/HS

Donderdag 06.12.2018 – 21:00
Koningin Elisabethzaal, Antwerpen
Jamie Phillips dirigent
Aldo Baerten fluit
Jan Michiels piano
Bart Cannaerts MC
Buscemi DJ

Tickets €13/€19

infotickets

Categorieën:Interview

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s