The American Dream – vooruitblik op seizoen 2018-2019

Volgend seizoen vertelt het Antwerp Symphony Orchestra het muzikale verhaal van Europese componisten, zoals Mahler en Dvořák, die hun geluk gingen beproeven in de nieuwe wereld. Daarnaast zetten we ook Amerikaanse componisten, zoals Bernstein, Barber en Copland, in de kijker. Het orkest wil je anders laten nadenken over Amerika, het land, zijn dromen en zijn desillusies door een muzikaal licht te laten schijnen op de periode tussen 1890 en 1960, toen de hele wereld opkeek naar het ideaal van de American Dream.

Het perspectief van persoonlijke vooruitgang zit verweven in de fundamenten van het Amerikaanse staatsbestel. Materiële welstand, maatschappelijk succes, en het bereiken van dat eeuwig nagestreefde geluk, dat was de droom van iedere emigrant die naar Amerika trok. Doorheen de geschiedenis van hun land zijn de Amerikanen blijven dromen. Martin Luther King verwees expliciet naar de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring in zijn beroemde speech, wanneer hij zei dat de zwarte Amerikanen de tweehonderd jaar eerder gemaakte belofte op vrijheid, leven en het najagen van geluk moesten verzilveren. En in de 21e eeuw woedt er in de Verenigde Staten een felle discussie over de mogelijke regularisatie van miljoenen minderjarige immigranten uit Latijns-Amerika. Zowel nu als toen biedt Amerika materiële vooruitgang, maar ook vrijheid van tirannie, vervolging en geweld.

Intussen is de American Dream een abstract idee geworden, los van een geografische realiteit. Men kan zich afvragen wat nu de Amerikaanse Droom is, of waar die zich bevindt in tijden van vernieuwd Amerikaans isolationisme. Voor vele hedendaagse migranten uit Afrika of het Midden-Oosten lijkt dit nu het Verenigd Koninkrijk te zijn. Daar willen ze koste wat kost heen, wellicht met even weinig kennis van zaken van hun eindbestemming als de gelukszoekers die op het eind van de negentiende eeuw in Antwerpen inscheepten. De haven, onze link met de wereld, is slechts een van de vele zaken die Antwerpen verbindt met de Nieuwe Wereld. Onze partnerships met Port of Antwerp en het Red Star Line Museum waren een bron van inspiratie voor de invulling van seizoen 2018-2019.

I like to be in America.
Europese musici joegen er goedbetaalde jobs na in nieuwe concertzalen, dankzij de ongekend grote fortuinen die toen in de Verenigde Staten ontstonden. Anderen gingen vanuit Europa op de vlucht voor oorlog en geweld. Velen ondergingen in Amerika de invloed van de lokaal ontstane muziekvormen, en incorporeerden die invloeden vervolgens in werken die intussen deel uitmaken van onze muziekcanon. De Europese muziekcultuur werd in die jaren doorgegeven aan een nieuwe generatie Amerikaanse dirigenten en componisten. De Amerikaanse ‘melting pot’ zorgde ervoor dat de kinderen van emigranten in één generatie echte Amerikanen werden. Leonard Bernstein zou met zijn creaties de Amerikaanse energie en dynamiek vatten in onvergetelijke muziek. Met dit seizoen willen we deze werken en de invloed van de Verenigde Staten op onze muziekgeschiedenis nader onder de aandacht brengen. Een muzikaal programma rond de Amerikaanse Droom van vele componisten.

Make America great again.
En nu? Wat betekent de American Dream anno 2018? Sinds 1960 kwamen er barsten in het imago van de Verenigde Staten als dynamische nieuwe wereldmacht die in de hele wereld waakte over vrijheid en democratie. We leven in een tijd waarin de wereldwijde evenwichten kantelen, en de antwoorden op deze vragen zijn complex. Wat vaststaat, is dat we ooit met verbazing zullen terugkijken naar die decennia van de Amerikaanse Droom, toen de hele wereld in bewondering stond voor ‘the land of the free, the home of the brave’.

Graag willen we je uitnodigen om de muzikale rijkdom te komen beluisteren die de American Dream heeft voortgebracht, en al het ander moois wat ons orkest, samen met vele grote gaststerren, in 2018-2019 zal brengen.

Speciale concerten in seizoen 2018-2019

Openingsgala met Angela Gheorghiu
Za 22.09.2018
Het Antwerp Symphony Orchestra opent het klassieke concertseizoen in stijl met een openingsgala. Na de fenomenale passage van Juan Diego Flórez vorig seizoen, betovert nu sopraan Angela Gheorghiu het podium van de Koningin Elisabethzaal. Met stratosferische aria’s van o.a. Verdi en Puccini belooft dit galaconcert een onvergetelijk glamoureuze start van het nieuwe concertseizoen te worden.
Tickets vanaf €33

100 jaar Bernstein
december 2018
Leonard Bernstein zou 100 jaar geworden zijn in 2018. Met concerten in de Koningin Elisabethzaal, West Side Story in HD en met live symfonische orkestbegeleiding in De Roma – de perfecte locatie voor deze filmklassieker – en kamermuziek in AMUZ brengt het orkest, verspreid over de hele stad, een gevarieerd portret van deze iconische Amerikaanse dirigentcomponist.
Tickets vanaf €13

Filmconcert: Pixar in concert
Za 28 & Zo 30.09.2018
Van de Toy Story-trilogie over WALL∙E tot Finding Nemo en Ratatouille. De komst van Pixar heeft de wereld van de animatiefilms voorgoed veranderd en bracht ons een aantal van de meest geliefde personages uit de filmgeschiedenis. Dit seizoen schitteren de cinematografische juweeltjes van Pixar zoals nooit tevoren: in de superieure akoestiek van de Koningin Elisabethzaal komt de live muziek bij onvergetelijke clips uit de 14 Pixar-films pas helemaal tot zijn recht.
Tickets vanaf €40

Herdenking Eerste Wereldoorlog
Vr. 12.10.2018 & Za 10.11.2018
Het Antwerp Symphony Orchestra markeert het einde van de Eerste Wereldoorlog dit seizoen met twee speciale concerten. In oktober brengt het orkest het War Requiem van Benjamin Britten onder leiding van vaste gastdirigent Philippe Herreweghe. Op de vooravond van Wapenstilstand herdenken we het einde van de Groote Oorlog met een uniek theaterconcert. Muziek van Vlaamse componisten uit die periode wordt aangevuld met poëzie, brieven en dagboekfragmenten, gebracht door acteurs Gilda De Bal en Vic De Wachter. Beide concerten beloven een beklijvende ervaring te worden.
Tickets vanaf €17

Kerstconcert
Do 20, Vr 21 & Za 22.12.2018 — 20:00
Het Kerstconcert in de prachtige Carolus Borromeuskerk is de ideale opwarmer voor de feestdagen. Een dagje winkelen in de stad en vervolgens genieten van een heerlijk concert, of eerst naar het concert en je daarna onderdompelen in de gezellige kerstsfeer in het centrum van Antwerpen. Koude avonden en warme glühwein. Traditioneler kan het bijna niet.
Tickets: €33

Nieuwjaarsconcert
Za 05.01.2019 — 20:00
Geen nieuwjaar zonder nieuwjaarsconcert! Dit seizoen ligt Wenen heel even in het centrum van Antwerpen, want ons traditionele nieuwjaarsconcert staat voor het eerst op de affiche in de Koningin Elisabethzaal!
Tickets vanaf €17

Bestel nu je tickets voor deze concerten op www.antwerpso.be

Abonnees krijgen 15% korting op bijkomende losse tickets*!

Categorieën:Extra

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s