Contrast in het orkest – Walter Van den Eeckhout, orkestdirecteur

‘In mijn job als orkestdirecteur heb ik altijd veel volk rondom mij, er is altijd wel een probleem dat moet worden opgelost. Onder water valt dat allemaal weg.’

Diepzeeduiken is een jongensdroom die is uitgekomen dankzij mijn zoon. Hij zocht als twaalfjarige kerel een sport die hem goed lag en op een dag kwam hij thuis met de mededeling dat hij wou gaan duiken. En dus zat ik kort daarna elke woensdagavond, zoals de meeste papa’s, vanuit de cafetaria van de duikclub toe te kijken. De sport begon me echter steeds meer te intrigeren, en ik nam me voor om er zelf ook mee te beginnen wanneer mijn zoon de overstap naar de volwassenen zou maken. Ondertussen duik ik toch al bijna 10 jaar en ga ik een keer per week trainen.

Wat ik zo mooi vind aan duiken, is dat het een pure en zuivere sport is. Het is een teamsport, want je oefent in clubverband en je gaat altijd samen met een ‘buddy’ onder water, maar er komt verder geen enkele vorm van competitie bij kijken. Eens je onder water verdwijnt, is er zoveel te zien dat je vanzelf ontspant. Je kan en moet dan alleen met het duiken bezig zijn. Op zo’n momenten denk je niet aan telefoons of mails die je nog moet beantwoorden. Daarom vormt deze sport de ideale afwisseling met mijn dagelijkse bezigheden. In mijn job als orkestdirecteur heb ik altijd veel volk rondom mij, er is steeds wel iemand die me nodig heeft of een probleem dat moet worden opgelost.

Ik probeer steeds te gaan duiken tijdens familievakanties, of als we met het orkest op tournee zijn en er een vrije dag in het schema zit. Zo dook ik al in Sri Lanka en Egypte – een van de prachtigste duikplekken – en op tournee in Japan. Maar ook hier, in de Oosterschelde, is duiken een belevenis. Iedereen denkt dat er in eigen land niets te zien valt, maar er heerst een enorme biodiversiteit in de Oosterschelde.

Dankzij de duiksport kom ik in contact met heel veel verschillende mensen, jong en oud. Ik geef af en toe les in onze jeugdclub, en op duiktrips in het buitenland is het uitwisselen van verhalen over je ervaringen als duiker een must. Het is ook een sport waarin je oneindig kan blijven leren. Je kan je specialiseren in onderwaterfotografie of je richten op specifieke duikgebieden en je wordt ook getriggerd om meer te leren over wat je onder water ziet. Dat verruimt je horizon. HS

Walter Van den Eeckhout begon in 1977 bij het orkest als orkestbode, in 1991 werd hij orkestregisseur en sinds 2001 is hij orkestdirecteur van het Antwerp Symphony Orchestra.

 

Categorieën:Contrast in het orkest

1 reply »

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s