Contrast in het orkest – Christophe Pochet, eerste viool tutti bij het Antwerp Symphony Orchestra

contrast-1

Ik ben al van kindsbeen af gefascineerd door dolfijnen. Op mijn eerste boekentas in de kleuterschool stond een dolfijn, met mijn verjaardag maakte mijn vader dolfijnen van bananen en ik heb heel lang gezegd dat ik op huwelijksreis met dolfijnen wou gaan zwemmen. Omdat ik tot nader order nog niet getrouwd ben, heb ik op een bepaald moment beslist om ervoor te gaan en die reis gewoon te boeken. Sindsdien is de passie alleen maar groter geworden.

De eerste keer dat ik met dolfijnen heb gezwommen was in de Rode Zee in Egypte, daarna volgden nog reizen naar Hawaii, Turkije, Roemenie en Mexico. Die allereerste ervaring met wilde dolfijnen is overweldigend, het blijven toch immense dieren die plots voor je neus staan. Dat is in eerste instantie wat beangstigend, maar die angst maakt al snel plaats voor een gevoel van geruststelling en comfort. Wat mij vooral intrigeert, is de manier waarop ze communiceren. Dankzij echolocatie en trillingen maken ze een bepaalde vorm van contact en interactie mogelijk.

 Wat mij vooral intrigeert, is de manier waarop dolfijnen communiceren.

Onvermijdelijk komt er bij mij dan toch ook muziek bij kijken. Ik heb onlangs een project opgestart waarbij ik via muziek contact wil leggen met dolfijnen om zo meer te weten te komen over non-verbale communicatie, over hoe je contact kan leggen met iets of iemand die je met woorden niet kan bereiken. Een paar jaar geleden heb ik met het orkest samengewerkt met kinderen met autisme en dat heeft toen een grote indruk op mij gemaakt. Ik haalde enorm veel voldoening uit het feit dat wij dankzij muziek op een bepaalde manier tot die kinderen konden doordringen. HS

contrast-2

Christophe Pochet studeerde viool bij Philippe Hirshhorn, Ursula Gorniak en Guido De Neve aan de conservatoria van Brussel en Antwerpen en vervolmaakte zich aan de Musikhochschule van Karlsruhe bij Albrecht Breuninger. Hij volgde meestercursussen bij o.a. Jean-Jacques Kantorow, Herman Krebbers, Igor Oistrakh en Thomas Zehetmair.

 Als concertsolist concerteerde hij in België, Duitsland en Nederland met de Sinfonia Concertante van Mozart en de vioolconcerti van Bach, Mendelssohn en Tsjajkovski o.l.v. Frans Cuypers, Koen Kessels en Edmond Saveniers. Met het Van Ostaijen Strijkkwartet en actrice Christine Verheyden bracht hij een programma rond de gelijknamige dichter, ondersteund door de Genootschap Paul Van Ostaijen. Met Orquesta Tanguedia en Kommil Foo toerde hij door Vlaanderen en Nederland in de voorstelling ‘Kommil Foo de Luxe’.

 Sinds september 2002 is hij tutti eerste viool bij het Antwerp Symphony Orchestra.

Categorieën:Uncategorized

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s