Het koesteren van jonge talenten: Jamie Phillips en het City of Birmingham Symphony Orchestra

In 2012 schoot de jonge Britse dirigent Jamie Phillips onmiddellijk in de roos tijdens de jaarlijkse Nestlé-Salzburg Conducting Award. Vanaf dat moment nam hij een prominente rol in als gastdirigent van vele orkesten in Europa. Een bijzondere band heeft Phillips met het City of Birmingham Symphony Orchestra (CBSO) waar hij een poos in het jongerenorkest zat. Het CBSO heeft een zesde zintuig voor het vinden van jonge talenten en koestert die, want ook namen zoals Mirga Gražinytė-Tyla, Lahav Shani en Alpesh Chauhan hebben dit orkest op hun cv staan.

De talentvolle dirigent Jamie Phillips kreeg al op jonge leeftijd veel lof. Hij was de jongste deelnemer in de Besançon competitie voor jonge dirigenten, de jongste finalist in de Nestlé-Salzburg Conducting Award en de jongste assistent-dirigent van het Hallé Orchestra. Maar weinigen kunnen op die leeftijd al een cv voorleggen zoals dat van Phillips. Dirigent zijn was — naast piloot worden — een van Phillips’ kinderdromen. In een interview met de Birmingham Post vertelde Phillips dat hij op tienjarige leeftijd uren kon bladeren in zijn vaders collectie partituren. Hij vond toen dat Vaughan Williams’ Londense symfonie het beste was, omdat die uitsluitend Engelse titels had. Pas op zijn zestiende trok Phillips zijn stoute schoenen aan en vroeg hij aan zijn leraar of hij de eerste beweging van Beethovens Zesde symfonie mocht dirigeren. Vanaf dan greep Phillips elke kans die hij maar grijpen kon. Hij kreeg toestemming om het kamerorkest van het National Youth Orchestra op te richten. Vasily Petrenko was aanwezig tijdens een van die concerten en gaf achteraf goede feedback. Uiteindelijk ving Phillips de dirigentenopleiding aan in het Royal Northern College of Music en al in 2012 selecteerde het Hallé Orchestra de toen twintigjarige Phillips als assistent-dirigent. Tijdens het seizoen 2015-2016 werden de banden versterkt door zijn benoeming tot ‘associate conductor’.

Een mature dirigent met passie voor nieuwe muziek
Als Phillips wordt gevraagd welke dirigenten hem inspireerden, somt hij Bernard Haitink, Sir Simon Rattle, Sakari Orama en Andris Nelsons op. Zelf staat Phillips bekend als een dirigent met bijzonder veel maturiteit voor zijn leeftijd. Hij is een dirigent met een heldere, expressieve techniek en een aangeboren muzikaliteit. Hij is een dirigent met een natuurlijk gezag en vertrouwen op het podium. En volgens Bachtrack is hij een dirigent met een ongewoon vermogen om een bekend stuk bij het nekvel vast te pakken, eens goed door elkaar te schudden, en er nieuw, verkwikkend leven in te blazen. Phillips is een voortrekker van nieuwe muziek. Hij maakte dit jaar met het Hallé Orchestra een opname met werken van Tarik O’Regan en in 2014 nam hij muziek van de Schotse componist Helen Grime op. Voor dat album kreeg Phillips een pluim van Classical Music Magazine, dat de uitvoeringen ‘spot-on’ vond. Maar de appetijt van Phillips reikt verder dan enkel de nieuwe muziek. Eigenlijk is hij een dirigent die openstaat voor heel het muziekrepertoire. Aan Rhinegold Publishing verklapte hij dat op zijn todolijstje het dirigeren van alle symfonieën van Haydn staat. Zo’n vijfentwintig heeft hij er al kunnen afstrepen, maar het is volgens hem een uitdaging om orkesten te overtuigen om ook de symfonieën zonder bijnaam te programmeren.

Het CBSO, een nest vol talenten
Phillips beschouwt zijn jaren in het jongerenorkest van het CBSO als de meest inspiratievolle van zijn muzikale training. Het was volgens hem een orkest dat jongeren briljant, maar gedurfd repertoire laat spelen; denk aan de Zevende symfonie van Mahler of de Vijfde symfonie van Prokofjev. Uiteindelijk bracht zijn carrière hem vooral naar het Hallé Orchestra, maar het CBSO zei hij nooit helemaal vaarwel. Zo dirigeerde hij in februari nog het jeugdorkest. Het opsporen en koesteren van talent ziet het CBSO als een belangrijke taak. Het jongerenorkest en -koor spelen daarbij een grote rol. Daarnaast selecteert het orkest vaak relatief jonge mensen voor topfuncties zoals muziekdirecteur en ‘associate conductor’. Zo was Mirga Gražinytė-Tyla nauwelijks 29 jaar oud toen ze in 2016 werd aangesteld als muziekdirecteur van het CBSO. Daarnaast nodigt dit orkest jonge talenten uit voor eenmalige concerten. Lahav Shani debuteerde bijvoorbeeld in 2014 bij het orkest met muziek van Prokofjev en Beethoven.

Sinds 2012 gaat het CBSO nog een stap verder in het stimuleren van jonge talenten en creëerde het een ‘conducting fellowship’. Alpesh Chauhan was de eerste die het fellowship mocht doorlopen. CEO Stephen Maddock zegt hierover: ‘Het CBSO heeft een sterke reputatie opgebouwd voor het ontdekken en ontwikkelen van jonge dirigenten waaronder Andris Nelsons, Mike Seal, Sir Simon Rattle en Sakari Oramo. Het ‘conducting fellowship’ is het jongste initiatief van het CBSO om buitengewone kansen te bieden aan jonge talenten die met een van de beste orkesten ter wereld willen werken’. Het CBSO spoort talent op en biedt kansen. Niet alleen door hen voor het orkest te plaatsen, ook door het voorzien van de nodige professionele omkadering zoals masterclasses en een ‘conducting fellowship’. De grote namen van morgen zijn niet zelden CBSO’s jonge talenten van vandaag. YD

Niet alleen het City of Birmingham Symphony Orchestra geeft kansen aan jong dirigeertalent. Ook het Antwerp Symphony Orchestra nodigt regelmatig beloftevolle dirigenten uit. Zo maakte Alpesh Chauhan dit seizoen een felgesmaakte invalbeurt toen hij last minute dirigent David Zinman verving tijdens twee concerten met de Vijfde symfonie van Mahler op het programma. Lahav Shani stond vorig seizoen voor het eerst voor het orkest en ook volgend seizoen staat het Antwerp Symphony Orchestra op zijn agenda. En ook toptalent Mirga Gražinytė-Tyla ziet u binnenkort in Antwerpen aan het werk: zij komt in november samen met haar orkest, het City of Birmingham Symphony Orchestra, naar de Koningin Elisabethzaal in het kader van de internationale concertreeks in samenwerking met deSingel.

Za 03.06.2017 — 15:00
Zo 04.06.2017 — 15:00
Koningin Elisabethzaal, Antwerpen
Jamie Phillips dirigent
Wouter Vossen viool
Sjostakovitsj Vioolconcerto nr. 1
Brahms Symfonie nr. 1

Tickets vanaf € 21

Categorieën:Extra

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s