Vraag en antwoord: violist Stefan Jackiw

jackiwWanneer wist je dat je professioneel muzikant wilde worden?
Ik weet nog dat ik op mijn achtste het Derde vioolconcerto van Mozart instudeerde. Dat concerto was het eerste meesterwerk dat ik speelde en ik was er helemaal weg van. Zelfs toen wist ik al dat niets me meer plezier zou brengen. Ik dacht toen nog niet over muziek als een ‘beroep’, maar ik wist wel dat muziek altijd een belangrijke rol zou spelen in mijn leven.

Als je geen muzikant zou zijn geworden, wat dan wel?
Theateracteur. Ik vind het zalig om naar toneel te gaan en ik hou van de veelzijdigheid en de kwetsbaarheid die eigen is aan het bestaan van een acteur.

Je kan één overleden componist terug tot leven wekken. Wie kies je?
Mozart. Volgens mij moet hij een fascinerend en leuk persoon geweest zijn om tijd mee door te brengen. Een mens met zo’n foute humor, maar evengoed met zo’n mooie ziel en zo’n goed hart.

Wat moet er volgens jou veranderen om de populariteit van klassieke muziek weer aan te scherpen?
Dat is een moeilijke vraag! Aan de muziek moet niets veranderen. Goede muziek bereikt mensen ongeacht cultuur of generatie. Ik ben ervan overtuigd dat wat Brahms, Mozart, Beethoven, Schubert, Stravinski, Sjostakovitsj en Bartók schreven ook vandaag nog betekenis heeft voor mensen van alle leeftijden en alle culturen.

Ik denk wel dat de concertervaring op zich moet veranderen. Er gaat uiteraard niets boven het luisteren naar een symfonie van Mahler in een stille concertzaal, maar dat is misschien wat veel gevraagd van iemand die voor het eerst naar een klassiek concert komt. Ik denk dat kortere concerten in een minder formele sfeer een goed startpunt kunnen zijn voor nieuwe fans van klassieke muziek.

Wat is je favoriete plek in New York?
Central Park! Als je in een stad als New York woont, wil je af en toe de natuur in. Central Park is een oase tussen alle flatgebouwen.

Waarom heb je voor jouw instrument gekozen?
Ik ben toevallig met viool begonnen. Vrienden van mijn ouders gaven me een kleine viool voor mijn vierde verjaardag en toen ben ik lessen beginnen volgen.

Wat zou je superpower zijn – als vleesgeworden stripheld?
Kunnen vliegen! Geen luchthavens meer.

Wat was tot nu toe het hoogtepunt  van je carrière?
Dat zijn er te veel om er een uit te kiezen. Onlangs heb ik de volledige sonates van de Amerikaanse componist Charles Ives opgenomen met pianist Jeremy Denk. Jeremy is een van mijn muzikale helden en rolmodellen, en ik heb indat opnameproces zoveel geleerd. Hij inspireerde me om steeds nieuwe vormen van expressie op te zoeken en steeds nieuwe ideeën te proberen, om nooit in routine te vervallen.

Welke muziek draai je in de auto?
Ik kan niet rijden, maar meestal luister ik naar kamermuziek of naar repertoire voor piano solo.

Hoe wil je herinnerd worden door collega’s?
Ik hoop dat ze me herinneren als iemand met verbeelding, die geen schrik had om muzikale risico’s te nemen en die aandacht had voor de wensen van de componist. En ik hoop natuurlijk ook dat ze me een leuke jongen vonden…

Wat is je foutste guilty pleasure?
Rode wijn en whiskey, maar ik voel me daar niet schuldig over, hoor.

Wat zeg je als een onbekende vraagt wat je doet voor de kost?
Ik ben een reizende minnestreel.

Wat is je grootste angst?
Ik weet niet goed of het een echte angst is, maar ik haat het gevoel dat ik mezelf niet 100% heb gegeven voor iets waar ik om geef.

Als je terug in de tijd kon reizen, waarheen zou je gaan?
Naar het Europa van de achttiende eeuw, zodat ik tijd kan doorbrengen met de geweldige muzikanten uit die periode, of naar het Engeland van de zestiende eeuw, zodat ik een pintje kan gaan drinken met Shakespeare.

Wie of wat is de liefde van je leven?
Mijn nieuwe hond, Ludwig. HS

Categorieën:Vraag & Antwoord

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s