De koffer van… Pieterjan Vranckx

koffer-pieterjan

Koffer
De koffer die ik voor mijn paukenstokken gebruik, heb ik thuis van de zolder geplukt. Mijn vader is beroepsfotograaf en dit was een van zijn eerste fototassen. Paukenstokken zijn gemaakt van bamboe en zijn dus heel gevoelig. Daarom kunnen ze niet gewoon in een stoffen zak, zoals veel ander slagwerkmateriaal. Ik heb de koffer zelf verder aangepast, met onderverdelingen en een extra flap voor gereedschap en partituren.

Perkamentlijm
Dit wit poeder is perkamentlijm. Als er een klein gaatje in een van de vellen zit, dan kan je dat hiermee dichten. Je lost wat poeder op in water en brengt het aan over het gaatje. De lijm wordt hard, maar heeft verder geen invloed op de klank. Dat er soms gaatjes in een paukenvel zitten, komt trouwens niet door erop te spelen, ze zijn eigen aan het vel zelf. Kalfs- en geitenvellen worden ‘gezand’ en daarbij kan het weleens gebeuren dat een gevoelig punt of een plek waar het vel net iets minder dik is wat teveel wordt gezand en dat zorgt ervoor dat er een gaatje ontstaat.

kofferOefenpad
Dit rechthoekig blokje is een oefenpad. Zo kan ik ook zonder pauken én in stilte mijn slagen oefenen of inspelen.

Stemsleutels
Ik heb altijd twee stemsleutels bij. Die heb je nodig als je het vel er volledig afhaalt en er opnieuw opzet. We zijn heel vaak bezig met de vellen. Een vel leeft, dus je moet dat steeds weer juist zetten om de juiste klank te behouden.

 

Gereedschap
Ik heb altijd voldoende gereedschap bij om echt elk vijsje op een pauk aan te draaien en om zelf een vel te herstellen of opnieuw op de pauk te zetten.

Rubbers
Deze rubbers dienen om onder de poten van de pauken te leggen. Tijdens het spelen zet je best veel kracht op de pedalen en als de ondergrond dan te glad is, is je pauk gewoon weg, onder je voeten uit. En dat is niet fijn.

Stokken
Voor de grote romantische pauken heb ik stokken in alle formaten in hout, leer, flanel en vilt. De houten stokken zijn de hardste, de vilten de zachtste. De bollen zijn allemaal verschillend qua hardheid, afhankelijk van het aantal lagen vilt dat errond zit. Uitzonderlijk staat er in de partituur aangegeven met welke stokken je moet spelen, maar meestal ligt die keuze bij jezelf. Je kiest de stok waarvan je denkt dat die de mooiste klank geeft. Soms gebeurt het weleens dat de dirigent vraagt om met iets hardere of zachtere stokken te spelen. Daarom ook dat ik altijd zoveel stokken bij heb, je kan niet op een repetitie verschijnen met één paar stokken. Uiteraard kan je met je techniek ook veel aanpassen. Verder heb ik een heel compartiment met barokstokken. Die gebruik ik op de kleine pauken, als we Beethoven of Haydn spelen. Deze stokken zijn allemaal in hout. HS

Categorieën:De koffer van...

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s