10 vragen voor… Rosa Bijl

rosa1. Speel je zelf muziek, heb je muziek gespeeld of welk instrument zou je graag kunnen spelen?
Ik speel geen instrument en ik heb ook geen muziek gestudeerd. Als er één instrument is dat ik graag zou willen kunnen, dan is het accordeon. Ik was een tijdje van plan om er nog mee te beginnen, maar nu twijfel ik. Ik heb thuis wel een accordeon liggen en ik heb ook al een boek gekocht, maar ik weet niet of ik er nog aan ga beginnen.

2. Wat is de leukste anekdote uit je tijd bij deFilharmonie?
Er is in al die tijd bij deFilharmonie uiteraard heel veel gebeurd. Ook veel dat niet voor publicatie vatbaar is natuurlijk. Dat maakt het moeilijk om er de leukste anekdote uit te halen. Wat ik me bijvoorbeeld wel nog heel goed herinner, is dat de knopen van het hemd van een dirigent waren losgekomen, maar dat hij zijn hemd niet wou uittrekken. Ik heb die knopen er dus opnieuw aangezet, terwijl hij zijn hemd nog aanhad. Nog een moment dat me altijd is bijgebleven, is een auditie voor trompet vele jaren geleden. In mijn beginjaren bij deFilharmonie stond ik ook in voor de praktische organisatie van de audities. Het is dankzij toenmalig chef-dirigent Emil Tsjacharov dat ik goed heb leren luisteren en het kaf van het koren heb leren scheiden. Er werd altijd gezegd dat trompet engelenmuziek was en die dag heb ik dat zelf mogen meemaken tijdens de auditie van Bill Foreman. Dat was ongelofelijk, dat was voor mij echt een van de mooiste momenten op deFilharmonie.

3. Wat is het mooiste concert van deFilharmonie dat je tot nog toe hebt gezien?
Ook hier is het weer moeilijk kiezen, want ik heb veel concerten gezien. Carmina Burana van Orf in Mechelen, daar ben ik als jonge tiener naartoe geweest met een vriendin, maar ook Mater dolorosa van Sternefeld en een uitvoering van Oedipus Rex van Stravinski zijn me bijgebleven. Het zijn vooral concerten met zang waar ik mooie herinneringen aan overhoud. Als die koorleden allemaal samen beginnen te zingen, dan gaat mijn hart sneller slaan. Daar kan ik ongelofelijk van genieten.

4. Wie is je grote voorbeeld?
Ik heb geen voorbeelden. Ik ben gewoon mezelf. Wie ben ik om iemand anders te willen zijn? Er zijn wel mensen voor wie ik ongelofelijk veel bewondering heb, zoals bijvoorbeeld Louise Bourgeois in de beeldende kunst. Ik vind dat zij prachtige werken maakt. Ja, bewondering heb ik wel, maar echt opkijken naar iemand, dat doe ik niet.

5. Wie is je favoriete componist?
Ralph Vaughan Williams, zonder twijfel. Het is moeilijk uit te leggen, we zitten helemaal op dezelfde golfl engte. Als ik die muziek hoor, begint mijn hart te trillen. Dat kan je niet met verstand uitleggen, dat is gewoon een gevoel. Ik heb daar geen woorden voor.

6. Als je niet bij deFilharmonie zou werken, waar dan wel?
Dan was ik graag in de wereld van de mode en textiel terechtgekomen. Textiel is echt mijn passie. Het was mijn droom om in een weverij of een mode-atelier in Parijs te werken. In mijn vrije tijd is mijn hele leven eigenlijk gebaseerd op textiel en beeldende kunst. Dat ik op mijn vijftigste nog het diploma van mode-ontwerper heb behaald, zegt genoeg zeker?

7. Wie mag er aanschuiven aan je droomdiner (dood of levend)?
Mijn man. Ik ben niet groot genoeg om naast kunstenaars te zitten en met hen te praten. Mijn man kent me, we delen dezelfde interesses. We moeten niet altijd veel zeggen. We zijn totaal verschillend en toch vullen we mekaar aan.

8. Wat neem je mee naar een onbewoond eiland?
Een boek en een radio, maar op een onbewoond eiland is er geen elektriciteit zeker? Ik hoef echt geen platendraaier of cd-speler, ik heb dat nooit in mijn leven gehad. Ik kan niet kiezen wat ik wil horen, dus ik heb liever de radio. Die kiezen voor mij en er is altijd wel iets bezig. Hoor ik het niet graag, dan is dat maar voor even en dan komt er alweer iets anders. Ik luister naar verschillende soorten muziek, van klassiek en pop tot folk en wereldmuziek. Het hangt ervanaf waar ik mee bezig ben. Tijdens het kuisen zet ik keiharde pop op, als ik moet nadenken zet ik eerder etnische of klassieke muziek op.

9. Wat zijn je plannen voor je pensioen?
Op reis gaan, samen met mijn man. We volgen altijd bepaalde routes, zoals de Bach-route of de route van de hanzesteden. Heel dikwijls is er niets gepland, maar dan komen we ergens een aanknopingspunt tegen waardoor we weer vertrokken zijn.

10. Gaan we je nog zien bij deFilharmonie?
Zeker, ik ga me aansluiten bij de senioren en de vrijwilligers. Ik ben ook van plan om zeker nog naar concerten te komen. En als jullie a­ffiches hebben, dan zal ik die altijd achter het venster hangen om mee reclame te maken! HS

Categorieën:10 vragen voor...

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s