De koffer van… Alain De Rudder

Alain De Rudder 2

Koffer
Als muzikant ben je veel onderweg en dan is een handige, lichte koffer een echte must. Op dit moment zitten er twee trompetten in, maar er kan er nog een derde bij. Welke en hoeveel instrumenten ik nodig heb, verschilt per productie. Omdat ik elke keer van instrument wissel en mijn koffer dus heel regelmatig leegmaak, blijft die ook zo netjes. Ik heb weleens geprobeerd om er tekeningen van mijn dochter in te hangen, maar die kwamen altijd los, wat natuurlijk ook niet handig was. En ondertussen is de tijd dat ze tekeningen maakt voor papa ook al even voorbij.

Trompetten
Per productie zoeken we steeds naar de instrumenten die het beste passen bij de muziek die op het programma staat. Op de foto staan twee Duitse trompetten (een trompet in bes en een trompet in c). Thuis heb ik 32 trompetten, en voor deFilharmonie gebruik ik daarvan acht à negen verschillende instrumenten. Franse, Engelse, Duitse en hedendaagse muziek komen allemaal het beste tot hun recht op het juiste instrument.

De koffer van Alain De Rudder

Gereedschap
In het zakje zit een klein schroevendraaiertje, olie en vet. Het gebeurt weleens dat er iets niet werkt aan je instrument en dan is het altijd handig dat je zelf de ‘eerste hulp’ kan toedienen en dat je niet meteen naar een hersteller moet hollen. De olie en het vet gebruik ik om de kleppen en de schuiven regelmatig te smeren.

Mondstukken
In tegenstelling tot de trompetten blijven mijn mondstukken wel steeds in de koffer zitten. Ik heb altijd een mondstuk voor een Amerikaanse trompet, eentje voor een Duitse trompet en twee voor kleinere instrumenten of piccolo-trompetten bij. Hiermee kan ik al op 6 à 7 verschillende instrumenten spelen. Welk mondstuk je gebruikt, verschilt trouwens van muzikant tot muzikant. Je hebt verschillen in ring, kuipgrootte en stift en het is uitzoeken wat voor jou het beste werkt. In het orkest spelen we bijvoorbeeld allemaal op een ander type mondstuk. In uiterste nood gaat het wel om op het mondstuk van iemand anders te spelen, maar je voelt toch dat het niet de combinatie is die bij jou past.

Potlood
Het is altijd handig om een potlood in je koffer te hebben, om aantekeningen te maken en opmerkingen van de dirigent te noteren. HS

Alain De Rudder is eerste solist trompet in deFilharmonie.

Categorieën:De koffer van...

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s