Club Klassiek

Tips voor meer klassieke muziek in uw leven

Docu: Leonard Bernstein
Het gerucht deed al langer de ronde, maar werd nu ook door filmstudio Paramount bevestigd: Martin Scorsese zal een film draaien over het leven van Leonard Bernstein. Een legendarische regisseur die een film maakt over een al even legendarische componist-dirigent, dat kan niet fout gaan (hopen we). En dan mag er nu volop gespeculeerd worden over welke acteur in de huid van Bernstein zal kruipen. Wordt het Leonardo DiCaprio, of gaat de rol toch naar Robert De Niro?
Wie zolang niet kan wachten, kan alvast The Unanswered Question – Six Talks at Harvard by Leonard Bernstein bekijken, een reeks van zes lezingen die Bernstein in 1973 gaf aan Harvard University.
Bekijk The Bernstein Norton Lectures op YouTube

Muziek op tafel
Muziek en muziekinstrumenten zijn een bron van inspiratie voor de meest uiteenlopende voorwerpen. Wat dacht je van een kaasplank in de vorm van een vleugelpiano?
Te koop via bedbathandbeyond.com

CD met werk van Wim Henderickx
Na de succesvolle release van het indrukwekkende Tejas in 2011 kiest deFilharmonie opnieuw voor orkestmuziek van de hand van ‘artist in residence’ Wim henderickx. Naast At the Edge of the World vind je op deze dubbel-cd ook nog het dynamische percussieconcerto Groove! en twee alternatieve versies van Empty Mind I. Het orkest staat onder leiding van chef-dirigent Edo de Waart en gastdirigent Martyn Brabbins. Solisten zijn hoboïst Piet Van Bockstal en slagwerker Pieterjan Vranckx.
Te koop vanaf 18 maart 2016.
Reserveer nu al uw exemplaar op www.defilharmonie.be/webshop

App: SoundHound
Met SoundHound hoef je je nooit meer af te vragen welke muziek je nu precies hoort. Het werkt heel eenvoudig. Hoor je iets op radio of televisie waarvan je titel en uitvoerder wil weten? Open de app en druk op de SoundHound-knop om de muziek te analyseren en meteen antwoord te krijgen. Wat SoundHound extra leuk maakt, is dat je ook een liedje kan neuriën of zingen. In tegenstelling tot vele andere apps zou SoundHound klassieke muziek herkennen, maar dat blijkt in de praktijk toch niet altijd zo evident.
Beschikbaar voor iOS en Android

Grammy awards
In februari worden traditiegetrouw de Grammy awards uitgereikt, maar de genomineerden werden begin december al bekendgemaakt. Naast awards voor o.a. pop-, country- en filmmuziek is er ook veel aandacht voor klassieke muziek. Zo worden er beeldjes uitgedeeld in uiteenlopende categorieën als ‘Beste hedendaagse klassieke compositie’, ‘Beste kamermuziekconcert’ en ‘Beste solo instrumentaal’. In de categorie ‘Beste concertregistratie’ vechten Amerikaanse orkesten een onderonsje uit. Zo is het Boston Symphony Orchestra genomineerd met zijn uitvoering van de Tiende symfonie van Sjostakovitsj onder leiding van Andris Nelsons. Ze nemen het op tegen het Pittsburgh Symphony Orchestra, het Seattle Symphony Orchestra, het Oregon Symphony Orchestra en het enige niet-Amerikaanse orkest, het new Zealand Symphony Orchestra.
Bekijk alle categorieën en genomineerden op www.grammy.com

Magazine: Portici
Deze maand verschijnt de eerste editie van Portici, een nieuw driemaandelijks Nederlandstalig magazine over klassieke muziek en opera, dat zich specifiek richt op de Vlaamse en Nederlandse lezer. Aan de hand van originele inhoud, diepte-interviews en nieuws over verrassende projecten wil Portici het enorme aanbod aan topkwaliteit in de lage landen de media-aandacht geven die het verdient. De pilooteditie kreeg de naam ‘Goede Buren’ mee en focust op de verschillen en overeenkomsten tussen Vlaanderen en Nederland. Wat mag je zoal verwachten? Een dubbel-interview met Paul Witteman en Katelijne Boon (Klara) over het verschil in media-aandacht voor klassieke muziek in Nederland en België, een gesprek met Jan Raes en interviews met o.a. Philippe Herreweghe, Isabelle van Keulen, Chris Maene en Axel Vervoordt.
Meer info op www.porticimagazine.com

 

reis

Ogen en oren worden verwend tijdens deze dagreis met Fred Brouwers! Eerst breng je een uitgebreid bezoek aan de schitterende collecties van het Mauritshuis, met toppers als Vermeers Meisje met de parel, De anatomische les van dr. Nicolaes Tulp van Rembrandt en Het puttertje van Fabritius.

Daarna gaat het richting Scheveningen voor een concert in het gloednieuwe Zuiderstrandtheater. Je geniet er van het concert van deFilharmonie onder leiding van Philippe Herreweghe. Op het programma: de Tweede symfonie van Beethoven en een selectie liederen van Hugo Wolf. In dit ambitieuze concert met video speelt Dietrich Henschel de hoofdrol in Irrsal – Forbidden prayers, een film van Clara Pons die Wolfs symfonische liedkunst voorziet van sfeervolle, visueel verfijnde beelden. Na afloop is er tijd voor een persoonlijke ontmoeting met bariton Dietrich Henschel en dirigent Philippe Herreweghe.

Het programma in een notendop
• Inleidende lezing door Fred Brouwers
• Begeleid bezoek aan de prachtige collecties van het Mauritshuis
• Concert van deFilharmonie
• Ontmoeting na het concert met Philippe Herreweghe (dirigent) en Dietrich Henschel (bariton)

Praktische informatie
– Wanneer 22 mei 2016
– Prijs €175 p.p. (min. 30, max. 45 deelnemers)
– Tickets & info: www.defilharmonie.be/davidsfonds

Categorieën:Club Klassiek

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s