De koffer van… Dimitri Mestdag

magazine

Koffer
Ik wissel heel vaak af tussen hobo en althobo (of Engelse hoorn), en deze koffer is een van de weinige modellen die compact en licht is, en toch voldoende plaats heeft voor twee instrumenten. Ik hou mijn kist redelijk sober: geen tekeningen, foto’s of allerhande talismannen.

Rieten en rietaccessoires
Ik heb altijd verschillende rietendozen bij. Je ziet duidelijk het verschil tussen de rieten voor hobo en althobo. Bij de hobo gaat het riet met een kurkje rechtstreeks op het instrument. De althoborieten hebben geen kurk, maar worden op de S-boog (verlengstuk van de althobo) geplaatst. Elke hoboïst heeft ook steeds een potje water bij. Voordat je begint te spelen, leg je je rieten even in het water. Dat bevordert het trillen, want op een droog riet kan je niet spelen.

koffer 2

Mes
Nog iets dat iedere hoboïst in zijn koff er heeft, is een scherp mes. Door het speeksel dat vrijkomt tijdens het spelen, zwellen de rieten een beetje en worden ze zwaar. Met dit speciale mes kan je dat wat bijwerken. Dit mes heb ik 20 jaar geleden laten meebrengen vanuit Japan. Ondertussen is er ook een verdeler in Europa, maar toen was het bijzonder exclusief. Je moet natuurlijk oppassen dat, als je reist of op tournee gaat, je het mes niet in je handbagage laat zitten. Dat zou zonde zijn, want het zijn vrij zeldzame en prijzige messen.

Sigarettenblaadjes
De sigarettenblaadjes gebruik ik om condenswater in de kleppen van het instrument te verwijderen. Vocht en hout is namelijk geen goede combinatie.

Sourdine
Als tweede hobo moet je weleens heel zacht in het lage register spelen en dan komt deze sourdine goed van pas. Stil én laag spelen op een hobo is immers niet zo evident. HS

Dimitri Mestdag speelt hobo en Engelse hoorn in deFilharmonie.

Categorieën:De koffer van...

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s