10 vragen voor… Steven Verhaert

steven

1. Waarom heb je voor jouw instrument gekozen?
Trompet is eigenlijk niet mijn eerste instrument. Ik ben onder impuls van mijn vader en de plaatselijke harmonie ooit begonnen met hoorn. Mijn vader vond hoorn echt een fantastisch mooi instrument, en in de harmonie hadden ze toevallig niemand die hoorn speelde. En voilà, de keuze was gemaakt. Ik op een hoorn, dat bleek echter niet zo’n goede combinatie. Op een dag hebben ze me een bugel in de handen gestopt en dat ging meteen zovéél beter, dat de hoorn voorgoed in de kist verdween. Later volgde dan de logische overstap naar trompet.

2. Wanneer wist je dat je professioneel muzikant wilde worden?
Die droom was er al heel vroeg. Op de lagere school wist ik al zeker dat ik iets met muziek wilde gaan doen. Telkens als we de opdracht kregen om iets te tekenen, dan tekende ik een trompet of een orkest. In het vierde of vijfde middelbaar heb ik dan echt beslist om met muziek verder te gaan.

3. Als je geen muzikant zou zijn geworden, wat dan wel?
Dan had ik waarschijnlijk een café geopend. Aan het conservatorium had ik voor mezelf heel snel de beslissing genomen dat, als ik niet in een orkest zou binnengeraken, ik iets helemaal anders zou gaan doen. Ik had al eens een maand les gegeven op een academie en ik deed dat absoluut niet graag. Ik heb ontzettend veel respect voor mensen die dat met hart en ziel doen, maar het is niets voor mij. En dus dacht ik, dan doe ik een café open. Gelukkig is het wel gelukt, maar cafébaas zijn zou me ook wel liggen.

4. Welke eigenschappen van je instrument sluiten aan bij je persoonlijkheid?
De trompet is een instrument dat je altijd hoort en ik ben misschien ook wel iemand die graag gehoord wordt, die ervan houdt om initiatief te nemen en die ook al eens graag in de spotlight staat.

5. Wat is de mooiste concertbeleving die je tot nog toe hebt ervaren?
Dat is heel gemakkelijk! Dat was met het Lucerne Festival Orchestra onder leiding van Claudio Abbado in 2003. Het was het eerste concert dat Abbado dirigeerde na zijn slepende ziekte en we speelden de Tweede symfonie van Mahler, de ‘Wederopstanding’. Heel symbolisch en enorm pakkend. Het was de eerste keer dat ik met zo’n grootheid kon en mocht spelen. Dat concert is voor mij nog altijd ongeëvenaard.

6. Wie is je grote voorbeeld?
Ik heb meer dan één voorbeeld. Ik heb heel veel te danken aan mijn leraars, zowel in Brussel bij Manu Mellaerts als in Karlsruhe bij Reinhold Friedrich. Friedrich is echt mijn mentor geweest, het is iemand voor wie ik enorm veel respect heb en die ondertussen een goede vriend is geworden. Verder is Philippe Herreweghe op muzikaal gebied een beetje als een muzikale vader voor mij en natuurlijk mag ik ook Claudio Abbado niet vergeten.

7. Hoe zie je de orkestwereld evolueren?
De orkestwereld moet meegaan met de tijd. De tijd dat je gewoon je abonnementsconcerten kon spelen, is voorbij. Er moeten andere paden bewandeld worden en ik denk dat we daar bij deFilharmonie wel goed mee bezig zijn. Wat ik wel belangrijk vind, is dat er een evenwicht blijft bestaan tussen klassieke concerten en andere projecten.

8. Wat is je klassieke muziek-droom?
Naast trompettist ben ik ook dirigent en ik wil natuurlijk graag meer dirigeren, maar je moet daar realistisch in zijn. Ik ben niet meer van de jongste, ik kan niet gaan aankloppen bij een bureau met de vraag om me te lanceren als dirigent. Ik ben heel blij met alle kansen die ik krijg en er komen steeds nieuwe dingen bij die interessant zijn. Ik wil ook niet per se voltijds gaan dirigeren, want ik speel nog altijd met veel plezier, ik geef graag les aan het conservatorium en ik arrangeer ook veel muziek. Ik hou alles open en we zien wel wat de toekomst brengt. Er zijn natuurlijk een aantal grote dirigenten met wie ik graag zou samenwerken, zoals Bernard Haitink en Zubin Mehta of Andris Nelsons en andere rising stars. Misschien komt dat er nog wel eens van, wie weet.

9. Wat neem je mee naar een onbewoond eiland?
Mijn vrouw en kinderen, of dat die dat zo plezant gaan vinden, dat weet ik natuurlijk niet.

10. Hoe ontspan je je?
Ik heb niet echt een uitgesproken hobby, want het draait eigenlijk allemaal om muziek bij mij. Een paar jaar geleden was golf mijn grote passie, maar sinds de geboorte van mijn twee kinderen is dat een beetje op een zijspoor geraakt. Nu zijn lange wandelingen met het gezin de voornaamste bron van ontspanning. Als de kinderen achttien zijn, dan haal ik mijn golfclubs wel terug boven, denk ik. HS

Steven Verhaert dirigeert de KIDconcerten op 5 en 6 december in De Roma in Antwerpen en Muziekcentrum De Bijloke in Gent.
infotickets

Categorieën:10 vragen voor...

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s