L’Italia è per me… – Italië door de ogen van Philippe Herreweghe

Magazine deFilharmonie herreweghe

Amore a prima vista (Liefde op het eerste gezicht)
Ik kwam voor het eerst in Toscane toen ik 17 jaar oud was. Ik volgde zomercursussen aan de Accademia Chigiana in Siena en was op slag verkocht. Sindsdien ga ik bijna elke zomer naar Toscane en Siena is voor mij de mooiste stad ter wereld. Ik voel me even goed thuis in Italië als in Vlaanderen. Ik kan niet ontkennen dat banale dingen zoals het zonnige weer, de blauwe lucht en het magische landschap daar ook een rol in spelen. Sinds mijn tienerjaren droomde ik van een huisje in Italië en dat heb ik nu, op een heuvel tussen de olijfbomen.

Luoghi nascosti (Verborgen plekjes)
Een van de charmes van de streek waar ik woon, is dat er nog veel plekken zijn die niet door toeristen worden platgelopen. En dat wil ik zo houden, dus ik ga er niet teveel over vertellen. Een van de mooiste plaatsen is Sant’Anna in Camprena, een klooster niet ver van Pienza. The English patient met Juliette Binoche werd er opgenomen en tijdens mijn festival geven we daar ook concerten. Echt, het is er ongelofelijk mooi.

Magazine deFilharmonie herreweghe3

Fare bella figura (Een goede indruk maken)
Een goede indruk maken, is voor Italianen erg belangrijk. Om het met een eenvoudig voorbeeld duidelijk te maken: Italianen leven buiten, want ze hebben prachtige pleinen en gebouwen, terwijl er bij hen thuis, bij wijze van spreken, een neonlamp en twee stoelen staan. Italianen zijn zeer hartelijk, maar het is moeilijk om er een dieper contact mee op te bouwen. Nog iets wat Italianen typeert, is dat de vrouw nog steeds de baas is. In het Orchestre des Champs-Elysées zitten bijvoorbeeld zeer veel Italianen, jongens van 35, die ’s avonds in groep gaan eten en dan naar hun mama bellen.

Magazine deFilharmonie herreweghe2

Amici per sempre (Vrienden voor het leven)
Vroeger ging ik met mijn jeugdvriend Paul Robberecht (van architectenbureau Robberecht en Daem) regelmatig naar Italië. Paul vertelde me dan honderduit over de architectuur en de schilderkunst en ’s avonds liet ik hem de muziek ontdekken. Ook jeugdvriend en schilder Philip Van Isacker was daarbij.

Magazine deFilharmonie herreweghe4Buon cibo (Lekker eten en drinken)
In tegenstelling tot, bijvoorbeeld, de Franse keuken, denk ik bij Italië niet meteen aan specifieke gerechten. De kwaliteit en de smaak van het eten in Italië zit vooral in de kwaliteit van de producten. Hun tomaten, hun charcuterie, hun kaas… Ze zijn daar nog echt met hun producten bezig en dat proef je ook. Wat drinken betreft, kan ik moeilijk anders dan Brunello di Montalcino zeggen, al drink ik zelf eigenlijk het liefste Chianti Classico. HS

Philippe Herreweghe dirigeert werken van Verdi en Liszt, met deFilharmonie en Collegium Vocale Gent. Concerten op 12 november in het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel, op 13 en 14 november in deSingel in Antwerpen en op 15 november in Muziekcentrum De Bijloke in Gent.
infotickets

 

Categorieën:Interview

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s